boer mareike en wiebe - veenkolonien 1_LR
boer mareike en wiebe - veenkolonien 2_LR
boer mareike en wiebe - veenkolonien 3_LR

Wiebe in ’t Hout en Marijke Folkers

Wiebe in ‘t Hout runt samen met zijn zus Marijke Folkers een varkensbedrijf in Veendam. Ze namen het in 2014 over van hun vader, die sinds 1980 varkenshouder was. Ook de partners van Wiebe en Marijke werken mee in het bedrijf, en daarnaast is er ook nog een medewerker. Er is namelijk veel werk te verzetten op het familiebedrijf, dat ze sinds 1 december 2017 hebben uitgebreid met een exra locatie.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Het komt de gezondheid van de dieren ten goede'

 

''Onze vader heeft in 2012 besloten om mee te doen met Good Farming Star, daar zijn we heel blij mee. Omdat de keten is geregeld van de boerderij tot in de winkel, kunnen we de consument helpen een goede keuze te maken. Dat is belangrijk, want zo kunnen we alle vernieuwingen ook financieren. We hoeven nu minder varkens te houden, waardoor we ze meer ruimte kunnen geven. En ze hebben nu ook strokokers en speeltjes in de stal. Ik merk dat het de gezondheid van de dieren ten goede komt, dat is mooi om te zien.

Mijn zus en ik wilden het bedrijf graag verder uitbreiden. Omdat dat niet meer mogelijk is op onze huidige locatie, hebben we gezocht naar een varkensbedrijf in de buurt. Per 1 december 2017 hebben we dichtbij onze huidige locatie een ander varkensbedrijf over kunnen nemen.

We vinden transparantie belangrijk. Er is bij de burgers veel onwetendheid met betrekking tot de varkenshouderij, daarom hebben we vorig jaar na het realiseren van een nieuwe stal, een open dag georganiseerd. Deze dag hebben we grotendeels ingericht voor de ‘burgers’, zodat zij ook eens de mogelijkheid hadden om in een stal te komen kijken. Deze open dag werd erg goed bezocht, we kregen veel positieve reacties.

Naast varkens, hebben we ook akkerbouw. We verbouwen onder andere tarwe en CCM (Corn Cob Mix) dat we als grondstof gebruiken voor het brijvoer voor de varkens. Deze aanvulling op het voer is gezond en de varkens eten het graag. De mest kunnen we weer gebruiken om uit te rijden op het land, dus het geeft ook nog een mooie kringloop.''