7. Boer Tom - Oost-Veluwe (1)_LR
7. Boer Tom - Oost-Veluwe (2)_LR
7. Boer Tom - Oost-Veluwe (3)_LR

Tom Hopman

Tom Hopman heeft samen met zijn vrouw Lianne een boerderij met zeugen, varkens en koeien. Ze verbouwen ook maïs voor de voeding van de koeien en de varkens.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Varkens worden actiever en dat geeft me een goed gevoel'

 

''Wij hebben geen groot bedrijf, we proberen wél altijd voorop te lopen. Wij houden bijvoorbeeld onze zeugen al sinds 1999 in groepshuisvesting, ver voordat dit gangbaar werd in de varkenshouderij. Daardoor konden we meedoen met een speciaal dierenwelzijns-programma voor de productie van vlees voor Engeland.

Toen in 2010 Good Farming Star werd geïntroduceerd, waren we meteen enthousiast. De uitgangspunten van het Beter Leven-concept sluiten aan bij onze manier van werken. Wij hebben altijd al veel aandacht besteed aan het welzijn van onze dieren. Als je bijvoorbeeld varkens ruwvoer of strooisel geeft, worden ze actiever. Dat helpt ons om te controleren of het goed met ze gaat. Het geeft ook gewoon een goed gevoel om bijvoorbeeld de zeugen in het zaagsel te leggen, vlak voordat de biggen geboren gaan worden. Dat vinden ze fijn.

Sinds we aan Good Farming Star meedoen is ons werk vooral beter controleerbaar. We waren bijvoorbeeld gewend om elke dag een handvol hooi in het hok van de drachtige zeugen te gooien. Dat is aan het eind van de dag verdwenen. Tegenwoordig hangen er manden met hooi in de hokken, waaruit de dieren zelf het hooi moeten halen. Het effect is hetzelfde, maar nu is het voor een externe controle altijd zichtbaar dat we hooi geven. Ik heb daar geen moeite mee. Want als je vanuit een concept bepaalde dingen belooft, moet je dat ook kunnen laten zien.''