11. Boer Peter en Marianne - Meijerij (1)_LR
11. Boer Peter en Marianne - Meijerij (3)_LR
11. Boer Peter en Marianne - Meijerij (2)_LR

Peter Daandels

Peter Daandels heeft een varkenshouderij met zeugen en vleesvarkens op twee locaties in het noordoosten van Brabant. Hij zorgt voor zijn varkens samen met enkele vaste medewerkers. Ook zijn vrouw Marianne en kinderen Yvonne, Paul, Sanne en Lotte zijn betrokken bij dit gezinsbedrijf.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'In onze stallen zijn de varkens veel actiever'

 

''We houden de jonge biggen in grote groepen van 40. Daardoor hebben ze een lekker groot oppervlak waarop ze kunnen bewegen. Als ze wat ouder worden, verhuizen ze naar andere hokken met kleinere groepen. In deze hokken hebben we een plateau met trap aangebracht voor extra bewegingsruimte. De plateaus worden goed gebruikt. De varkens kunnen de hele dag  spelen en rennen. Prachtig om te zien!

Als ik door de stal loop, merk ik aan het gedrag van de dieren dat ze tevreden zijn. Als ze alert reageren, en op een bepaalde manier knorren, dan weet ik dat ze goed in hun vel zitten. Dat zie ik ook aan hun gezonde kleur.

Met meer ruimte per dier en een paar andere aanpassingen, worden de varkens veel actiever. Dat vind ik het mooie van het concept. De varkens ontwikkelen zich veel beter. Ze krijgen sterkere botten en goed ontwikkelde spieren. Ze blijven daardoor gezond.

Voor ons betekent een verantwoorde varkenshouderij ook een bijdrage leveren aan een duurzamere economie. Wij hebben in onze stal een voerinstallatie waarmee we reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie kunnen benutten. Voor de producent van bier of kaas en voor de verwerker van aardappelen en tarwe zijn het restproducten. Maar in feite zijn biergist, aardappelschillen en kaaswei waardevolle grondstoffen. Op ons varkensbedrijf zetten de varkens deze om in hoogwaardig vlees.''