Janssen 05 bewerkt_LR
Janssen 12 bewerkt_LR
Janssen 01 bewerkt_LR

Leon en José Janssen

Leon Janssen heeft samen met zijn vrouw José een varkensboerderij in Noord-Limburg. Daarnaast kweekt hij samen met zijn zwager sierkersen. Janssen is vanaf het begin betrokken bij Good Farming Star. Het bedenken en verbeteren van speeltjes voor varkens is een echte hobby voor hem.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Speeltjes maken en verbeteren is een echte hobby'

 

“Ik doe sinds 2012 mee met Good Farming Star. Een van de voorwaarden voor het Beter Leven keurmerk is dat er speelmaterialen zijn voor de varkens. Er was in de beginjaren nog niet veel op de markt. Ik heb daarom veel speeltjes zelf gemaakt en dat is een hobby geworden.

Als je er zo mee bezig bent, merk je wat de varkens leuk vinden. En ook dat ze veel kapot kunnen krijgen! Mijn stroruif uit de begindagen heb ik bijvoorbeeld flink moeten verbeteren om hem beter geschikt te maken voor de varkens. Het zijn soms heel simpele dingen die aanslaan bij de varkens, bijvoorbeeld een buis die ze kunnen bewegen en dat geluid maakt. Het lijkt heel simpel, maar het werkt heel goed. De varkens gaan er meteen mee in de weer. Veel collega’s hebben dit idee overgenomen.

Ik heb ervaren dat ik relaxter werk sinds mijn bedrijf voldoet aan één ster van het Beter Leven keurmerk. Dat komt doordat de varkens meer bewegingsruimte hebben. Ook het daglicht in de stal vind ik prettig. Dat is voor de varkens plezieriger, maar ik vind het zelf ook fijn om tijdens het werk door het raam naar buiten te kunnen kijken.”