boer laurens - westerkwartier 6_LR
boer laurens - westerkwartier 5_LR
boer laurens - westerkwartier 4_LR

Laurens Krabben

Varkenshouder Laurens Krabben was één van de eerste deelnemers aan Good Farming Star. Hij begon in 1985 een varkensbedrijf met zeugen en varkens in de provincie Groningen en heeft twee werknemers in dienst.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Meer variatie is plezieriger voor de dieren'

 

''Ik hoorde bij de eerste vijftig deelnemers aan Good Farming Star en was één van de eerste noorderlingen die meedeed. Eigenlijk kwam het bij toeval op mijn pad. Ik had net mijn stal uitgebreid en Good Farming Star bleek daar precies bij te passen. Mijn dieren hebben meer ruimte, stro en bijtspeeltjes. Ik houd de varkens in grote groepen, dat is plezieriger voor de dieren: ze hebben meer afleiding en meer variatie.

De toekomst van mijn bedrijf is nog ongewis, mijn drie kinderen kiezen voor een ander beroep dan boer zijn. Dat vind ik jammer, maar ik snap het ook: boer zijn is niet de gemakkelijkste weg, met een 40-urige werkweek red je het niet. Ik zorg wel dat ik verschillende dingen onderneem naast het werk, want afwisseling houdt het leuk. Ik volleybal, zit graag op de grasmaaier en zondags fiets ik met mijn vrouw.

Hier in het noorden zijn veel minder varkenshouders dan in het zuiden van het land. De collega’s uit mijn studieclub komen dan ook uit een groot gebied. Ik vind het nuttig om kennis met hen uit te wisselen, want ik heb weinig collega-varkenshouders in mijn directe omgeving. Bij mijn volleybalclub ben ik ook de enige boer. Erg leuk, want dat verbreedt je horizon.''