Enderink
Groen vlak
Blauw vlak

Daan en Teunis Enderink

Daan Enderink runt samen met zijn vader Teunis een varkensbedrijf in de Gelderse Achterhoek, op de grens met Salland. Het bedrijf is vier generaties in de familie en werd ooit opgericht door Daan’s overgrootvader. Naast varkens zijn er ook pony’s. Daan geniet van de zorg voor zijn dieren. Daarom had Good Farming Star vanaf de oprichting zijn interesse.

Ons beter leven-programma:
Good Farming Star


Ons Beter Leven varkensvlees met één ster van de Dierenbescherming heeft een vertrouwde herkomst. In het programma Good Farming Star werken we samen met 185 Nederlandse varkenshouders, die trots zijn op hun bedrijf en met zorg hun dieren houden. Lees meer

goodfarmingstar

'Elk varken is anders'

 

“Het bedrijf is in 1928 vanuit niets begonnen, we zijn gevestigd op arme bos- en heidegrond.  Over de jaren heen is het bedrijf steeds verder uitgebouwd en nu zijn we een serieus varkensbedrijf. Je kunt in deze tijd met zijn tweeën ook meer dieren aan, doordat we bijvoorbeeld een veewagen en een voerautomaat tot onze beschikking hebben. Toch hebben we niet alles geautomatiseerd. In enkele kraamstallen voeren we de zeugen bijvoorbeeld nog met de hand, met een schepje. Dat past bij ons.

Een aantal jaar geleden hebben we een nieuwe stal aangekocht en vanaf dat moment voldoen we aan Good Farming Star. We kunnen de biggen veel meer ruimte geven. Doordat we twee locaties hebben, is onze taakverdeling helder. Ik hou me meer bezig met de kraamstal en de geboortes, dat gaat 24 uur per dag door. Mijn vader zorgt voor de andere varkens op de tweede locatie. Maar natuurlijk helpen we elkaar ook vaak.

Ik vind het mooi dat we nu wat extra’s voor de varkens kunnen doen. De zeugen krijgen jute zakken, die sommigen helemaal uit elkaar scheuren om een nest mee te bouwen. Dat is leuk om te zien. En we hebben ook speeltjes en stroruiven voor de biggen. Die spelen daar ook weer allemaal op een andere manier mee, elk varken is anders. Ik vind het vooral goed dat ze nu meer ruimte hebben. Ze kunnen lekker bewegen en zien er gezond uit.  Ik ben blij dat we meedoen met Good Farming Star en ook dat het vlees nu met een keurmerk in de winkel ligt. Wie het belangrijk vindt, kan zien dat we iets extra’s doen.”